dinsdag 4 juni 2013

Filosoferen op de achterbank

Tijdens een avond over opvoeden hoorde ik dat jongens over het algemeen het beste praten over datgene wat ze bezighoudt, als ze ergens mee bezig zijn. Ze hebben er een hekel aan als je gaat zitten voor een goed gesprek en oogcontact moet er al helemaal niet zijn als er een gevoelig onderwerp wordt besproken.
Ik heb het eens geprobeerd, onder het voetballen, en het werkte goed. Maar wat nog beter werkt, is een autoritje. Vooral Jens kan op de snelweg ineens met vragen of opmerkingen komen die ons verrassen.

Afgelopen weekend reden we weg bij een stoplicht, toen vanaf de achterbank klonk: 'Mam. Ik zit te denken: de betekenis van een stoplicht kan ik wel uitleggen, maar waarom heet een huis een huis? En een wolk een wolk?' Wij kwamen niet heel verder dan dat er ooit voor ieder begrip een woord is bedacht. En dat iedere taal een ander woord voor een bepaald begrip heeft.

Al snel filosofeerden de heren op de achterbank door. Het ging, via de zin van ziekte en de dood, ineens over het woord 'moeten'. Ik had immers, op een brutale opmerking van Toine, wel eens geroepen dat ik niets 'moest'. Toine had al snel een paar conclusies: 'Jawel hoor, je moet ademen. En je moet drinken.' En na een paar seconden nadenken: 'Je moet ook kinderen krijgen. Want anders zijn er over een honderd jaar geen mensen meer.' Jens stemde hiermee in. En ik genoot vanaf de passagiersstoel, met volle teugen van deze filosofiesessie.

Eenmaal thuis besloot ik het boek 'Kaas en de Evolutietheorie' van Bas Haring er eens bij te pakken. Jens had dit voor z'n verjaardag gekregen, op aanraden van een moeder die ook hoogbegaafde kinderen heeft. Wat ze er niet bij had gezegd, was dat er, naast heel interessante thema's, ook hoofdstukken zijn gewijd aan leeuwen die hun eigen kinderen opeten en 'geile dieren'. De illustratie van parende beren was ook iets te veel van het goede.

Dat boek laat ik dus nog maar even een jaar of twee op de kast liggen. Tot die tijd blijf ik lekker genieten van mijn filosoferende heren op de achterbank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een mail ontvangen als er een nieuwe blog verschijnt? Schrijf je in!