woensdag 29 april 2015

Het hele spectrum

Vijf jaar geleden stond de term ADHD voor mij voor 'alle dagen heel druk'. Het is eigenlijk het beeld dat iedereen heeft, die zelf nog niet mee te maken heeft gehad met deze aandoening. Drukke, springerige kinderen die op geen enkele manier te handhaven zijn.

Toen bij Jens drie jaar geleden ADHD werd vastgesteld, kwam dat als een flinke verrassing. Natuurlijk, hij was erg dromerig en snel afgeleid, en bovendien vaak aan het friemelen en wiebelen. Maar tegelijkertijd was hij ook een echte denker, rustig en verlegen. Geen standaard ADHD-kind. We kregen uitleg van de psycholoog dat ADHD een heel breed spectrum kent. Enerzijds is dat de concentratiestoornis, maar ook veel ADHD-patiënten kennen motorische onrust. Aan de andere kant staat het gebrek aan impuscontrole en het 'drukke gedrag'. 

De laatste maanden heeft ook Toine het onderzoekstraject doorlopen. Hij liep, ondanks zijn intelligentie, vast op school. Wist niet hoe hij zijn taakjes moest aanpakken, was erg onrustig in de klas en moest continu afgeremd worden. Ook thuis liep het niet lekker: Toine was voortdurend boos, opstandig en verdrietig. Uit het eerste psychologische onderzoek blijkt dat er óók bij Toine sterke aanwijzingen zijn voor een concentratiestoornis, of ADHD. Bij hem zit het 'm vooral in het andere deel van het spectrum: de impulscontrole, het drukke gedrag en de oneindige energie die hij niet goed kan kanaliseren.

Zo hebben we dus straks misschien wel het héle ADHD-spectrum in ons gezin. En hoewel we, door de ervaring die we met Jens hebben opgedaan, al veel weten over de aandoening, is dit weer een heel nieuw gezichtspunt.
We gaan dus verder met de onderzoeken en gaan ook bij Toine kijken hoe we de puzzelstukjes in elkaar kunnen leggen.

1 opmerking:

  1. Hallo Frederiek ik was al op zoek naar een email adres van je. Ik las je blog in Balans van mei en wilde er even op reageren ivm hulpaanvraag van je jongere zoon. Goede blogs overigens. Ik ben ben als cluster 2 begeleidster en orthopedagoog benieuwd naar de kloof perf./ verb. Mogelijk heb ik een tip voor je om wel de begeleiding aan te vragen die je oudste zoon ook heeft. Neem gerust even contact met mij op als je meer wil weten: b.sanders@auris.nl of via info@smartonderwijs.com bernadette Sanders
    Vriendelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen

Een mail ontvangen als er een nieuwe blog verschijnt? Schrijf je in!