woensdag 7 oktober 2015

Pillenparade

Soms is het best handig om, als je (hoog) begaafde kinderen met AD(D)H hebt, zelf ook niet al te dom te zijn. Ik ben (gelukkig) niet hoogbegaafd, dus ze hebben het niet van mij, maar met een universitair diploma op zak beschouw ik mezelf  in ieder geval als intelligent. Dat ik daarnaast voor mijn werk ook regelmatig in (para)medische kringen verkeer, is ook erg handig.

Vooral nu we volop beland zijn in de pillenparade. Toines medicatie moet worden gewijzigd, hij gaat van een pil die zes uur werkt, naar een preparaat dat twaalf uur lang rust in z'n hoofd en lijf moet geven. Daartoe gaan we deze week beginnen met Concerta 27 mg en de week daarop verhogen we de dosering naar 36 mg. Dan is het kijken waarop hij het beste reageert.
Ook Jens heeft een hogere dosering van zijn medicatie nodig. Zijn leerkracht en intern begeleider signaleerden de laatste maanden weer veel onrust en minder concentratie bij hem. Ook thuis zagen we meer lichamelijke onrust. Zijn medicatie was de laatste 1,5 jaar ook niet gewijzigd, terwijl hij wel flink is gegroeid. In overleg met de psychiater gaan we zijn medicatie iets ophogen; de dosering bestaat uit twee verschillende pillen, die samen voor verbetering moeten zorgen.

Dus toog ik van de week naar de apotheek met een handvol recepten. Het meisje achter de balie, toevallig een stagiair, kwam er niet uit. Al die verschillende pillen met dezelfde dosering van hetzelfde merk, voor twee jongens met dezelfde achternaam, maar verschillende geboortedata. Gelukkig kon ik haar, inmiddels zelf al bijna een apotheker, helpen om wat opheldering te verschaffen en uitleg te geven. En ging ik na drie kwartier met een tas vol potjes (en een lege portemonnee) weer huiswaarts.

Mocht ik het zelf niet meer weten, dan zijn de jongens ook op de hoogte van hun medicatielijst. Toen Jens, als 7-jarige, door de psychiater werd gevraagd of hij wist wat voor medicijntjes hij kreeg, antwoordde hij met een uitgestreken gezicht: 'Ja hoor, 's ochtends neem ik Concerta 27 milligram en 's avonds melatonine 1 milligram'.

Best handig, die combinatie van drukke én slimme kinderen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een mail ontvangen als er een nieuwe blog verschijnt? Schrijf je in!