woensdag 3 december 2014

Op sokken naar school

Het meest hectische moment van de dag is bij ons, zoals in veel gezinnen, de ochtendspits. Nadat we nét iets te laat zijn opgestaan, is het altijd weer haasten om de kinderen, gewassen en gestreken, de deur uit te krijgen. Daarnaast moeten er ook nog broodtrommels worden gevuld, gymtassen gecheckt én moet ik er zelf ook nog enigszins toonbaar uitzien op mijn werk.
Nu is dat normaal al een hele uitdaging, maar met een ADHD'er in huis is het bijna een Olympische sport. Als zijn medicijnen nog niet zijn ingewerkt, is tientallen keren waarschuwen dat ie nu écht zijn sokken aan moet trekken of zijn tanden moet poetsen geen uitzondering. Om maar te zwijgen over die agenda, gymspullen en huiswerkmapjes die standaard vergeten worden.

Tijdens het schoolgesprek dat we laatst op school hadden, gaf de IB'er als tip om Jens meer verantwoordelijkheid te geven voor dit soort zaken. Want ook al heeft hij ADHD, hij zal het tóch moeten leren om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen gedrag en spullen. Naast het bieden van structuur, is het vooral een kwestie van loslaten. Láát hem maar eens (in de zomer) zonder sokken naar school komen. Stuur hem maar eens met ongekamde haren naar school. En laat hem maar te laat komen op school, zei zijn juf. Zij weet immers van de omstandigheden en begrijpt dat het soms extra lastig is in de ochtendspits.

Ik wéét dat het goed is voor hem, maar kan het zelf nog niet zo goed loslaten. Het heeft even tijd nodig...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een mail ontvangen als er een nieuwe blog verschijnt? Schrijf je in!